Veršovaný svět

Low carb high fat

Všeobecná průprava
aneb co obnáší tzv. nízkosacharidová vysokotuková strava.

Úspěšně, jak Jágrovy vystřelené puky,
do sebe při low carb cpete hlavně tuky.
Bílkoviny jíte v normální dávce
a sacharidy v množství asi jak pro hlodavce.

Při low carb většinou za den přijmete  50 – 150 g sacharidů,
to je ještě celkem v klidu,

striktní low carb se drží kolem 25 gramů,
což už se dostáváte do keto programu.

Co dieta obnáší? Než natáhnete bačkory
přestanete jíst veškeré obiloviny, rýži, cukr, brambory.
To znamená žádná pizza, těstoviny, sladkosti, pečivo
a taky už si nezajdete na pivo.

Cokoliv, co je sladké a obsahuje škrob
je nesprávné jak moudra třech přátel z knihy Jób.
Stejně tak nízkotučné potraviny,
ty nejsou při low carb povoleny.
Z ovoce si můžete dopřát jen borůvky, maliny
či jiné bobulovité plodiny.

Tuky při low carb nejsou vaši protihráči
a můžete jich jíst, co hrdlo ráčí.

Vejce, plnotučné jogurty, sýry, smetanu, máslo,
maso ze zvířat, co louku spáslo.
Také avokádo, ořechy a kokosový olej
nesmíte házet na druhou kolej.

Ze zeleniny můžete hlavně květák, kapustu či brokolici.
Pokud vás manžel bude chtít vystřelit na družici,
případně vás nazve jalovicí,
dejte mu k tomu pěkně tučnou jitrnici. 🙂

low carb high fat

Pro koho se low carb hodí?
Najde se někdo, komu škodí?

Může pomoci některým nemocným lidem,
zejména těm s obezitou či s diabetem.
Low carb má však svá specifika
a nemocní by ji měli vést pod dohledem odborníka.

Není vhodná pro lidi s poruchou metabolismu tuků,
ani těhotné ženy by jí neměly podávat ruku.
Je to opět nový moderní trend,
takže kdo ví, jakej to bude za 20 let friend :)).

Dieta se plíživě dostává do popředí
a spoustě lidem mírnější verze opravdu „sedí“.
Ať už ji drží kvůli nadváze
nebo jí řeší zdravotní nesnáze.

Ovšem jsou také lidé, co ji propagují fanaticky,
jak faráři z ortodoxní církve katolický.
Považují low carb za sluhu,
co každého zcela jistě zbaví všech neduhů.

Často čítám vtipnou hlášku,
která vnímám jako splašku:
OK, je jasné, že účinky diety nepocítíte hned.
Jenže se tvrdí, že pokud jste tělo „ničili“ několik let…

…dá vám to minimálně jednou tolik.
Někdo má tedy na deset let smolík.
To musel vymyslet dobrej kolík.

Roky se vám údajně bude obnovovat střevo.
Ježkovy voči, to neroste jak v lese dřevo.

Počet let rozhodně neřeší váš střevní epitel.
Na to nemusíte být velký myslitel.
Střevní buňky jsou přívětivé,
obnoví se daleko dříve.
Naše tělo je daleko chytřejší
a časově to takhle opravdu neřeší.

To jen vsuvka k tomu, co se netem šíří,
ať se nemučíte jako Svatý Jiří.

Moje zkušenost s low carb high fat?
Žádnej med.

Dieta byla jako laxativa na klouby.
Tedy úplně na houby.
I přes konzumaci zdravých tuků,
LDL cholesterol mi vystřelil jak z dělostřeleckého pluku.
Žlučníku jsem to taky dobře nandala
a záchod byl dost často moje centrála.

low carb wc

Dnes při pomyšlení na život bez cukrů
téměř v pláč propuknu.
A teď nemyslím cukr bílý,
jehož konzumaci jsme až příliš znásobily.

Ale dělat Vánoce,
kvůli cukru z medu a ovoce,
to už mi přijde přespříliš,
stejně jako věčné srovnávání s homo habilis.

Představa, že si každý den ráno míchám čtyři vejce
a k tomu místo pečiva jím s máslem hlávky brokolice…
…a dávám si ořechy ke kávě
– to tedy zní opravdu lákavě.

Opět – pokud je na low carb dotyčný šťastný,

věří jí jako metodě spásný,
svému tělu dává, co si žádá,
nechť v ní v klídku setrvává.

Pokud vás cokoliv na low carb uvádí do stresu,
třeba jen, že si nemůžete dát kousek buchty k espressu,
nemá vůbec smysl si život komplikovat
a dál v low carb pokračovat.

Já osobně za nejlepší benefit low carb high fat považuji,
že lidé nad svoji stravou uvažují.
Mají zajištěn dostatek vlákniny
a jedí skutečné potraviny!

Martina Majorošová

Latest posts by Martina Majorošová (see all)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *