Bezlepková dieta
Lepek a zdraví – další skvělé výživové téma.
Tisíce lidí žijí bez lepku, i když to žádný smysl nemá.
O lepku jsem přečetla pár knih,
z nichž člověk nabude dojmu, že lepek rovná se klih.
Lze ho použít jen k lepení dřevěných spojů
a hudebních nástrojů.
Toť vyplynulo z některých knižních zdrojů.
Nechápu, koho kdy napadlo,
lepek prezentovat jako lepidlo.
To vůbec není třeba!
Lepek není herkules, nezalepí vám střeva.
Na každém šprochu
je však pravdy trochu.
Jen příměr k lepidlu je naprosto zbytečný.
Lepek je pro většinu lidí bezpečný.
Je to bílkovina obsažená v obilnině,
najdete ji například v pšeničném, žitném, ječném či ovesném zrně.
To znamená zejména ve všech výrobcích z mouky, pivu, vločkách,
ale také v mnoha průmyslově zpracovaných …..
Na té nejhorší pozici
se ocitá lepek obsažený v pšenici.
V ní je lepek složen ze dvou prolaminů,
– gluteninů a gliadinů,
které 1 – 3 % lidí opravdu dokážou zavařit
a ti musí bez lepku nadosmrti žít.
Indikací k přísné bezlepkové dietě
je alergie na lepek a celiakie.
Při nich dochází k poškození sliznice tenkého střeva
a bezlepková strava je stoprocentně třeba.
Jinak vám konzumace lepku
může způsobit průjem, bolesti břicha, ekzém, depku,
nadýmání, chudokrevnost, migrénu, poruchu pozornosti,
psychické problémy a další nepříjemnosti.
Navíc vás může připravit i o IQ a vědomosti.
Celiakie se prokazuje snadno v laboratoři.
A ať jsou z vás skuteční vědátoři:
Test na tkáňovou transglutaminázu a endomysiální protilátky,
tTG a EMA jsou jejich zkratky,
vám celiakii vyvrátí či prokáže
a je dostupný zdarma na vyžádání i u praktického lékaře.
Při podezření na alergii na lepek
se stanoví hladina specifických IgE protilátek.
Mimo těchto dvou nemocí se objevuje další,
kvůli které někteří zbytečně plaší.
Tzv. nesnášenlivost lepku neboli neceliakální intolerance,
tou dle některých odpůrců pšenice trpí celá populace.
Může se projevit střevními i mimo střevními potížemi,
od průjmů, bolestí břicha přes únavu a depresi až po anémii.
Vědecké výsledky studií však dopadají velmi kontroverzně,
takže se v klidu můžeme těšit na žně.
Jen jedním způsobem zjistíte,
jestli nesnášenlivostí trpíte:
Lepek musíte úplně vyloučit za stravy,
čekat na reakci trávicí soustavy
a co všechno bezlepková strava napraví.
Je opravdu nutné se lepku bát
a striktně se mu vyhýbat?
Nedělejme z té otázky dogmatismus,
míra dopadu lepku na náš organismus
závisí na jeho množství a individuální toleranci,
dejme opět selskému rozumu šanci.
Často po vyřazení pečiva a dalších obilovin,
začnete jíst více průmyslově zpracovaných potravin.
Konzumujete nadbytek kukuřice.
To je mimo jiné dnes velký byznys v Americe.
Pro údajné všeobecné blaho
se levná plodina prodává velmi draho.
Neceliaci, nealergici – dejte si klidně housku,
když nesníte naráz pět kousků.
Pokud se bez lepku cítíte lépe
a baví vás se zaobírat celé dny co sníte,
klidně se ho vzdejte.
Hlavně, ať vám v životě pšenka kvete.
- Seifertovy Kralupy 2024 - 25 října, 2024
- Vzpomínky na Rakousko 2023 - 4 března, 2024
- Charitativní projekt MAMA - 29 prosince, 2023