Co má člověk jíst?
Co mám tedy jíst?
Šťavnatý javorový list!
Osolené lopuchy!
Křupavou kůžičku z ropuchy!
Na úvod tři řádky recese,
a teď něco málo z profese:
Dlouhý, bystrozraký, široký,
každý z nás má jiné nároky.
Bohudík nelze žít jen ze vzduchu.
Tedy pokud nemáte zdravotní poruchu
jako některé výjimečné osoby,
které si ze vzduchu tvoří zásoby.
…na všechny, co se živí pránou,
dávám si dort a kafe se smetanou.
Netrpíte-li intolerancí či alergií
můžete jíst jakoukoli mouku i mléko z krávy.
Ovoce i zeleninu všech možných druhů,
přičemž lokální kousky vám přijdou více k duhu.
Rýži, brambory, těstoviny,
jáhly, pohanku, luštěniny.
Jogurty, sýry, tvarohy,
zvířata beznohý, dvounohý i čtvernohý.
Kuřecí, rybí, vepřový, králičí, krůtí, hovězí.
Vše pod taktovkou „střídmost vítězí”.
Chcete-li si udržet zdraví a hmotnost,
stačí vám k tomu opravdu jen pestrost a střídmost.
Jezte jídlo co nejméně zpracované,
nejlépe takové, co vypěstovali venkované.
Vyhýbejte se zásahu novodobé pandemie
a vybírejte přirozené jídlo bez chemie.
K tomu přidejte pohyb, radost, smích.
Toť celá věda v několika odstavcích.
- Vzpomínky na Rakousko 2023 - 4 března, 2024
- Charitativní projekt MAMA - 29 prosince, 2023
- Na královské trati - 23 listopadu, 2023